Werken met omschakelsystemen voor gasssen

Terug

In veel gevallen is een reduceerstation voor meerdere gascilinders voorzien van een hendel. 
In dit artikel leggen we uit waar deze omstelhendel voor dient hoe deze hendel wordt gebruikt.

Een semi-automatisch reduceerstation heeft twee drukregelaars. Één voor gaslevering vanaf de linkerzijde, de andere voor de levering van gas vanaf de rechter zijde.
De omschakeling vindt plaats op basis van drukverschil.

In de uitgangssituatie is aan beide zijden van het station een volle cilinder aangesloten. De pijl op de hendel van het reduceerstation geeft aan welke cilinder operationeel is en welke op reserve (standby) staat.
De regelaar die aangewezen wordt als operationeel zal het gas gaan leveren omdat hiervan de druk wat hoger ingesteld staat dan de reserve zijde. (afbeelding 1, levering over de linker zijde).

Als de cilinder die operationeel is leeg raakt, wordt de gaslevering automatisch overgenomen door de reserve cilinder. Op dat moment zakt de druk op de uitgang van het station een paar bar. (afbeelding 2).
Als er een alarmsysteem toegepast is, dan zal er nu een alarm klinken.

Door het omstellen van de hendel wordt de cilinder die als reserve stond op operationeel gezet en de inmiddels lege cilinderzijde wordt daarmee de reservezijde. Op dat moment stijgt de druk op de uitgang van het station een paar bar.
Na het omzetten van de hendel kan de lege cilinder vervangen worden door een volle. De gaslevering gaat ongestoord door over de operationele zijde. (afbeelding 3)

N.B. Als men bij het vervangen van de cilinder vergeet de hendel om te zetten, dan zal na het verwisselen van de cilinder de automaat weer omschakelen naar deze nieuwe cilinder, want deze staat dan met de hendel als operationeel. Dat is niet bezwaarlijk, de levering van gas gaat dan weer vanuit deze nieuwe cilinder. De reserve cilinder is dan slechts tijdelijk gebruikt, waardoor er dus een deel de inhoud van deze cilinder is verbruikt. Bij de volgende omschakeling verloopt alles weer zoals hierboven beschreven.