Gaszuiverheid

Terug

De gassen worden in diverse zuiverheden geproduceerd. Zo is er voor het fabriceren van halfgeleiders een andere zuiverheid nodig dan voor lassen of lasersnijden.

De zuiverheid van een gas wordt bepaald door het aantal (volume)delen van vreemde stoffen die in het gas aanwezig zijn.

De zuiverheid van het gas wordt aangeduid met termen zoals bijvoorbeeld 4.8 en 6.0. Dit geeft een procentuele zuiverheid aan in volumeprocenten. Het cijfer voor de punt geeft het aantal negens weer en het cijfer achter de punt het laatste cijfer van de zuiverheid.

Zo staat 4.8 voor een zuiverheid van 99,998% en staat 6.0 voor een zuiverheid van 99,99990%.

Een voorbeeld van hoe de verontreiniging in een gas aanwezig kan zijn staat in de bijgaande tabel. De leverancier van het gas kan deze verontreiniging specificeren.

Om gassen globaal in categorieën op basis van de zuiverheid in te delen zijn er verschillenden termen in omloop. Wij wij gebruiken onderstaande indeling op hoofdlijnen.

  • Technische gassen (tot kwaliteit 4.8 d.w.z. 99,998% zuiver).
    Toepassingsgebied: lassen, snijden, verpakking etc.
  • Zuivere gassen (tot zuiverheid 6.0 d.w.z. 99,99990% zuiver)
    Toepassingsgebied: farmacie, laboratorium etc. Eigenlijk alles waar vervuiling in het gas ongewenste invloed op het beoogde resultaat kan hebben.
  • High Purity gassen (kwaliteit 8.0 d.w.z. 99,999999% zuiver)
    Toepassingsgebied: o.a.: semiconductor-industrie, hoogwaardige research.

 Vanwege partiëledruk ontstaat er op een lekpunt naast uittreding van het medium ook intreding van gassen vanuit de atmosfeer. Een lekpunt is dus ook een bron van verontreiniging van het gebruikte medium.